Hand with Photo Frame on Gray Background

Så väljer du den perfekta tavlan för varje rum

Att välja rätt tavla för varje rum i ditt hem kan förvandla din inredning från vardaglig till extraordinär. Tavlor har kraften att uttrycka din personlighet, förstärka rummets atmosfär och skapa en visuellt tilltalande miljö. Här är en kreativ guide till hur du kan välja den perfekta tavlan för varje rum.

Beautiful modern room with modern art and lighting and a great silhouetted piano

Vardagsrum: Hemmets hjärta

Vardagsrummet är ofta det centrala rummet i hemmet, där familj och vänner samlas för att umgås och koppla av. Här vill du ha tavlor som inte bara kompletterar din inredning utan också skapar en välkomnande atmosfär.

Fokuspunkten

En stor tavla eller en samling av mindre tavlor kan fungera som en fantastisk fokalpunkt i vardagsrummet. Häng den ovanför soffan eller på en framträdande vägg för att dra ögonen till den.

 • Tips: Välj en tavla med färger som kompletterar din soffa eller kuddar. En abstrakt tavla med livliga färger kan tillföra energi, medan ett landskap eller en stadsscen kan ge rummet en lugn och sofistikerad känsla.

Galleri vägg

En tavelvägg är ett utmärkt sätt att visa upp flera tavlor och skapa en dynamisk och personlig inredning. Blanda olika storlekar, stilar och ramar för att skapa en eklektisk men sammanhängande look.

 • Tips: Planera layouten genom att lägga ut tavlorna på golvet först. Använd papper eller tejp för att markera platserna på väggen innan du börjar hänga upp tavlorna. Detta hjälper dig att undvika att göra hål i väggen i onödan.
Bed and wall art in modern bedroom

Sovrum: En plats för vila och avkoppling

Sovrummet är ditt personliga fristad där du kopplar av och laddar om. Tavlorna i sovrummet bör främja en känsla av lugn och ro.

Över sängen

Den vägg som syns mest i sovrummet är ofta den ovanför sängen. En stor tavla eller en serie av mindre tavlor kan skapa en vacker och avkopplande atmosfär.

 • Tips: Välj konstverk med mjuka färger och lugna motiv, som landskap, havsutsikter eller abstrakta former. Undvik för ljusa eller intensiva färger som kan störa din sömn.

Personliga inslag

Sovrummet är en intim plats där personliga inslag är välkomna. Familjefoton, personliga målningar eller konstverk som har speciell betydelse för dig kan ge rummet en känsla av värme och personlighet.

 • Tips: Skapa en liten tavelvägg med familjefoton eller resminnen. Använd enhetliga ramar för att ge en sammanhängande look.
Mock up photo frame green wall.

Kök: Hemmets hjärta

Köket är ofta hemmets hjärta där mycket tid spenderas. Här vill du ha tavlor som är inspirerande och kanske till och med aptitretande.

Matrelaterade motiv

Tavlor med mat- och dryckesmotiv kan ge köket en charmig och inbjudande atmosfär. Välj konstverk som föreställer frukt, grönsaker, vinflaskor eller kaffekoppar.

 • Tips: Häng en serie av små tavlor på en ledig vägg eller ovanför köksbordet. Detta kan skapa en mysig och inspirerande miljö för matlagning och måltider.

Kökets färgpalett

Se till att tavlorna harmoniserar med kökets färgpalett. Om ditt kök har en neutral färgpalett, kan färgglada tavlor tillföra liv och energi. Om ditt kök redan har mycket färg, välj enklare och mer subtila konstverk.

 • Tips: Använd ramar som matchar kökets inredning, såsom trä, metall eller färgglada ramar beroende på din stil.

Badrum: En oas av lugn

Badrummet är ofta en plats för avkoppling och egenvård. Tavlor här bör bidra till en känsla av ro och fräschhet.

Naturscener

Tavlor med naturscener, som havsutsikter, skogar eller vattenfall, kan skapa en lugnande atmosfär i badrummet. Dessa motiv förstärker känslan av renhet och avkoppling.

 • Tips: Placera tavlorna så att de inte utsätts för direkt vattenstänk. Använd ramar och material som tål fukt, såsom plast eller lackade träramar.

Spa-känsla

För att skapa en spa-liknande känsla, välj abstrakta tavlor med mjuka blå, gröna eller neutrala färger. Dessa färger bidrar till en känsla av lugn och välbefinnande.

 • Tips: Kombinera tavlorna med andra avkopplande element som doftljus, växter och mjuka handdukar.
Artworks on the wall

Arbetsrum: En plats för inspiration och fokus

Arbetsrummet är en plats för kreativitet och produktivitet. Tavlorna här bör inspirera och motivera dig.

Motivationscitat

Tavlor med inspirerande citat kan ge dig en daglig boost av motivation. Välj citat som resonerar med dig och din arbetsstil.

 • Tips: Placera citattavlorna på en vägg du ofta tittar på för att påminna dig själv om dina mål och ambitioner.

Kreativa konstverk

Kreativa och färgstarka konstverk kan stimulera dina tankar och inspirera till nya idéer. Abstrakta målningar eller konstverk med dynamiska former och färger är perfekta för arbetsrum.

 • Tips: Häng en stor, färgstark tavla ovanför skrivbordet för att skapa en energifylld arbetsplats. Kombinera med enklare konstverk för att balansera ut intrycket.

Hall: Hemmets första intryck

Hallen är det första rummet dina gäster ser när de kommer in i ditt hem. Tavlor här bör skapa en välkomnande och intressant atmosfär.

Välkomstmotiv

Välj tavlor som ger en positiv och välkomnande känsla. Detta kan vara allt från landskap till abstrakta konstverk som sätter tonen för resten av hemmet.

 • Tips: Häng tavlorna i ögonhöjd för att skapa en inbjudande känsla när någon kommer in genom dörren.

Speglar och tavlor

Kombinera tavlor med speglar för att skapa en rymlig och ljus känsla i hallen. Speglar reflekterar ljus och kan förstärka effekten av tavlorna.

 • Tips: Placera en stor spegel mitt emot en tavla för att skapa en intressant visuell effekt och ge illusionen av ett större utrymme.

Barnrum: Fantasi och glädje

Barnrummet är en plats för lek, fantasi och lärande. Tavlor här bör vara färgglada, roliga och inspirerande.

Barnvänliga motiv

Välj tavlor med motiv som barn älskar, såsom djur, sagovärldar eller tecknade figurer. Dessa motiv kan stimulera barnets fantasi och skapa en glad atmosfär.

 • Tips: Involvera barnet i valet av tavlor. Låt dem välja sina favoritmotiv för att göra rummet ännu mer personligt och roligt.

Utbildande tavlor

Tavlor med alfabetet, siffror eller kartor kan vara både dekorativa och lärorika. De kan hjälpa barnet att lära sig och utvecklas på ett lekfullt sätt.

 • Tips: Placera utbildande tavlor på en nivå där barnet enkelt kan se och interagera med dem.

Harmonisk och inspirerande miljö i hela ditt hem

Att välja den perfekta tavlan för varje rum handlar om att förstå rummets funktion och atmosfär, samt hur konstverket kan komplettera och förstärka dessa element. Genom att noggrant välja tavlor som passar varje rums unika behov kan du skapa en harmonisk och inspirerande miljö i hela ditt hem. Låt din kreativitet flöda och njut av processen att inreda ditt hem med vacker och meningsfull konst!