Van Gogh's The Starry Night coronavirus pandemic remix social ad

Berömda tavlor och deras historier

Konstens värld är fylld av mästerverk som har fångat människors fantasi och beundran i århundraden. Berömda tavlor bär inte bara på skönhet och teknisk skicklighet, utan också på fascinerande historier om sina skapare och den tid de tillkom i. Här är några av de mest ikoniska tavlorna och berättelserna bakom dem.

Mona Lisa av Leonardo da Vinci

Historien bakom tavlan

”Mona Lisa” är förmodligen den mest kända tavlan i världen. Målad av den italienske renässansmästaren Leonardo da Vinci, är den ett porträtt av en kvinna med ett gåtfullt leende. Tavlan skapades någon gång mellan 1503 och 1506 och föreställer Lisa Gherardini, hustru till den florentinske köpmannen Francesco del Giocondo.

Varför är den så berömd?

”Mona Lisa” är berömd för sitt mystiska uttryck och Leonardos mästerliga teknik, särskilt användningen av sfumato, en teknik där färger och toner gradvis smälter ihop för att skapa en mjuk övergång mellan ljus och skugga. Tavlan hänger på Louvren i Paris och besöks av miljontals människor varje år.

Mer om Mona Lisa

Stjärnenatt av Vincent van Gogh

Historien bakom tavlan

”Stjärnenatt” målades 1889 av den nederländske konstnären Vincent van Gogh under hans vistelse på ett mentalsjukhus i Saint-Rémy-de-Provence, Frankrike. Tavlan avbildar en natthimmel fylld med virvlande stjärnor över en lugn by, vilket tros ha varit inspirerat av utsikten från hans fönster på mentalsjukhuset.

Varför är den så berömd?

Van Goghs intensiva färger och dynamiska penseldrag har gjort ”Stjärnenatt” till ett av hans mest kända och älskade verk. Tavlan fångar konstnärens känslomässiga tumult och hans unika sätt att se världen. Den hänger idag på Museum of Modern Art (MoMA) i New York.

Mer om Stjärnenatt

Skriet av Edvard Munch

Historien bakom tavlan

”Skriet”, målad av den norska konstnären Edvard Munch 1893, är en ikonisk bild av en figur som verkar skrika i ångest mot en blodröd himmel. Munch skapade flera versioner av detta verk i olika medier, inklusive oljemålning, pastell och litografi.

Varför är den så berömd?

”Skriet” har blivit en symbol för mänsklig ångest och existentiell kris. Munch själv beskrev inspirationen som en upplevelse där han kände ”det stora skriet genom naturen”. Tavlan har en stark visuell och emotionell kraft som fortsätter att resonera med människor världen över. En av versionerna hänger på Nasjonalmuseet i Oslo.

Mer om Skriet

Nattvakten av Rembrandt

Historien bakom tavlan

”Nattvakten”, målad av den nederländske mästaren Rembrandt van Rijn 1642, är en monumental tavla som föreställer en grupp milismän ledda av kapten Frans Banning Cocq och löjtnant Willem van Ruytenburch. Trots att den ofta kallas ”Nattvakten” på grund av sitt mörka utseende, visar modern rengöring att scenen faktiskt utspelar sig på dagen.

Varför är den så berömd?

Rembrandts användning av ljus och skugga, kallad chiaroscuro, ger tavlan en dramatisk effekt och känsla av rörelse. ”Nattvakten” är också känd för sin storlek och detaljrikedom. Tavlan är ett mästerverk av barockens konst och hänger på Rijksmuseum i Amsterdam.

Mer om Nattvakten

Flicka med pärlörhänge av Johannes Vermeer

Historien bakom tavlan

”Flicka med pärlörhänge”, målad av den nederländske konstnären Johannes Vermeer omkring 1665, föreställer en ung flicka med en stor pärlörhänge. Tavlan kallas ibland för ”Nordens Mona Lisa” och är känd för sitt intima och mystiska porträtt.

Varför är den så berömd?

Vermeer var en mästare på att fånga ljus, och detta verk är ett strålande exempel på hans tekniska skicklighet. Flickans uttryck och den mjuka ljusbehandlingen ger tavlan en fängslande kvalitet. Tavlan hänger på Mauritshuis i Haag, Nederländerna.

Mer om Flicka med pärlörhänge

Guernica av Pablo Picasso

Historien bakom tavlan

”Guernica” är en storskalig målning av den spanske konstnären Pablo Picasso, skapad 1937 som en reaktion på bombningen av den baskiska staden Guernica under det spanska inbördeskriget. Tavlan visar den brutala förstörelsen och lidandet som kriget medför.

Varför är den så berömd?

”Guernica” är en kraftfull antikrigsprotest och ett av Picassos mest kända verk. Den svarta, vita och grå färgskalan förstärker den dystra och kaotiska atmosfären. Tavlan hänger på Museo Reina Sofía i Madrid och fortsätter att vara en stark symbol för fredsrörelsen.

Mer om Guernica

Kyssen av Gustav Klimt

Historien bakom tavlan

”Kyssen” är ett berömt verk av den österrikiske konstnären Gustav Klimt, målat mellan 1907 och 1908. Tavlan visar ett par insvept i rikt dekorerade kläder som kysser varandra på en blomstrande äng. Den tillhör Klimts ”gyllene period” då han använde bladguld i sina verk.

Varför är den så berömd?

”Kyssen” är älskad för sin romantiska och sensuella skildring, samt för Klimts unika stil som kombinerar symbolism och jugend. Den gyllene färgpaletten och de intrikata mönstren gör tavlan till ett visuellt mästerverk. Tavlan finns på Österreichische Galerie Belvedere i Wien.

Mer om Kyssen

Venus födelse av Sandro Botticelli

Historien bakom tavlan

”Venus födelse”, målad av den italienske renässanskonstnären Sandro Botticelli omkring 1485, visar Venus, kärlekens och skönhetens gudinna, som stiger upp ur havet på en snäcka. Tavlan beställdes av familjen Medici och är fylld med symbolik från klassisk mytologi.

Varför är den så berömd?

Botticellis eleganta linjeföring och känsla för skönhet gör ”Venus födelse” till ett av renässansens mest ikoniska verk. Tavlan är en hyllning till den klassiska antiken och den mänskliga kroppens skönhet. Den hänger på Uffizierna i Florens.

Mer om Venus födelse

Amerikansk gotik av Grant Wood

Historien bakom tavlan

”Amerikansk gotik”, målad av den amerikanske konstnären Grant Wood 1930, visar en man och en kvinna (Wood använde sin syster och tandläkare som modeller) stående framför ett hus i gotisk stil. Tavlan blev snabbt en symbol för den amerikanska depressionen och landsbygden.

Mer om Amerikansk gotik

Varför är den så berömd?

Med sitt starka symboliska innehåll och sin realistiska stil har ”Amerikansk gotik” blivit en ikonisk bild av amerikansk kultur. Tavlan är både en hyllning till och en satir över det amerikanska landsbygdslivet. Den finns på Art Institute of Chicago.

Friheten på barrikaderna av Eugène Delacroix

Historien bakom tavlan

”Friheten på barrikaderna” är en tavla av den franske konstnären Eugène Delacroix, målad 1830. Den avbildar en allegorisk figur av frihet som leder en grupp revolutionärer över barrikaderna under julirevolutionen i Frankrike.

Varför är den så berömd?

Tavlan är ett kraftfullt uttryck för revolutionär anda och har blivit en symbol för frihet och demokrati. Delacroixs dynamiska komposition och användning av ljus och färg gör tavlan till ett mästerverk inom romantisk konst. Tavlan finns på Louvren i Paris.

Mer om Friheten på barrikaderna


Dessa berömda tavlor har alla sina unika historier och betydelser. Genom att förstå berättelserna bakom dessa mästerverk kan vi uppskatta dem ännu mer och se hur de har påverkat både konsthistorien och vår kultur. Tavlorna fortsätter att inspirera, fascinera och beröra oss, generation efter generation.